• Je tuin,

    daar word je blij van!

Bestrating

Hier vind u de meeste gestelde vragen over sierbestrating. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contant op met een van de Garden Stones @ Basics vestigingen.

Kan ik zelf producten bestraten?

Uiteraard is dat mogelijk, belangrijk is dan om goed de verwerkingsadviezen op te volgen zoals omschreven in het onderhouds en verwerkingsboekje. Het beste resultaat ook voor langere termijn verkrijgt u echter door uw tuin, terras of oprit te laten bestraten door een professionele hovenier of stratenmaker.

Welke soorten sierbestrating zijn geschikt voor zwaardere belasting?

Alle beton en gebakken producten die minimaal 6 cm dik zijn, zijn geschikt voor zwaardere belasting. Deze productenzijn geschikt voor een terras of oprit. Belangrijke voorwaarde is wel dat de voorbereidende werkzaamheden (het grondwerk)  goed zijn uitgevoerd. Als het grondwerk niet goed is uitgevoerd, kunnen ook producten die 6 cm dik (of dikker) zijn, mogelijk bezwijken onder druk.

Kunnen verschillende maten gecombineerd worden?

U kunt hele leuke wildverbanden en randen creëren door met meerdere maten te werken. Wel wordt aangeraden om producten uit dezelfde serie te pakken om grote maat- en nuanceverschillen te voorkomen. Uw Garden Stones & Basics vestiging helpt u graag uitrekenen hoeveel u nodig heeft van elke maat.

Klopt de weergegeven foto met het product?

Wij doen ons uiterste best om een zo goed mogelijke weergave van de werkelijkheid te geven. Helaas is dit niet altijd mogelijk..U bent van harte welkom om langs te komen bij een van de Garden Stones & Basics vesting om alle producten te bekijken.

Is de eventuele vergrijzing van de tuintegels bij te werken of tegen te gaan?

 

 

Beschikken onze dealers over een bestand met goede hoveniers en stratenmakers?

Een aantal van onze Garden Stones & Basics vestigingen verzorgen zelf de aanleg. Andere vestigingen werken met een bestand van hoveniers en stratemakers. Afhankelijk van uw wensen kunnen zij u adviseren bij de juiste keuze in hovenier of stratemaker. Vraag hiera bij onze vestigingen.

Hebben alle materialen in een pak allemaal dezelfde kleur?

Door het gebruik van natuurlijke grondstoffen in het productieproces kunnen beperkte kleurverschillen optreden. Meng verschillende pakken dan ook altijd door elkaar en stapel het pak van boven naar beneden af en niet laag voor laag. Kleine kleurverschillen kunnen zich dus altijd voordoen maar egaliseren zich na verloop van tijd.

Waarom wordt geadviseerd om met een kleine voeg te straten?

Hiermee vangt u de spanningsverschillen op die in tegels kunnen ontstaan door weersinvloeden zoals kou en warmte. Splintervorming van tegels wordt hierdoor verkomen omdat de tegels niet strak tegen elkaar aan liggen en ook worden er kleine maatverschillen met de voeg opgevangen.

Wat houdt geïmpregneerd in?

Impregneren is het doordringen van een tegel of klinker met een middel dat de steen bestendig maakt tegen vloeibare stoffen zoals water en wijn. Hierdoor dringt er minder water in het beton waardoor algen en mossen minder snel kunnen hechten.

Wat zijn die witte vlekken op de bestrating?

U heeft nog niet zo lang geleden een nieuwe bestrating aangelegd en nu komt er witte uitslag op. Is dit erg en moet u nu uw hele bestrating of dat stuk bestrating vervangen? We kunnen u gerust stellen en de vraag hier duidelijk met “nee” beantwoorden.

Natuurlijk proces
Bestratingmateriaal van beton is een zuiver natuurproduct. Beton bestaat uit zand, kiezel, cement en water. Cement wordt gebrand van kalk en leemhoudende stoffen. Kalk lost altijd iets op door water in de vorm van condens en regen. De ontstane oplossing verdeelt zich hierbij over het oppervlak van de bestrating. Als het vocht weer verdampt, ontstaat er een witte sluier op de bestrating.

Advies
Om dit proces enigszins te versnellen kan de bestrating regelmatig worden bevochtigd, zodat het verdampingsproces gecontinueerd blijft. De witte sluier kan eventueel deels worden verwijderd met een licht zuur middel, zoals azijn. Het ontstaan van een witte sluier is een natuurlijk proces. Daarom kunnen de Garden Stones & Basics vestigingen geen klachten behandelen met betrekking tot de witte uitslag.

Waar moet ik op letten bij het aftrillen?

De trilplaat moet grondig worden gereinigd voor het aftrillen. Zand, cementresten en roest kunnen de bestrating vervuilen. De bestrating moet schoon zijn voordat het aftrillen kan beginnen. Getrommelde betonbestrating en gebakken bestrating kan met een metalen trilplaat worden afgetrild. Voor andere producten moeten extra voorzorgsmiddelen genomen worden. Betonstenen zonder facet en uitgewassen deklaag stenen moeten bijvoorbeeld met een trilplaat met een rubberen mat worden afgetrild. Vraag altijd uw hovenier of uw Garden Stones & Basics vestiging in de buurt wat het beste advies is voor uw bestrating.

Kan ik invoegen met ophoogzand?

Wij adviseren u om uw bestrating niet in te vegen met ophoogzand. U kunt invoegen met schoon brekerzand, zilverzand en en bij brederevoegen ook met koppelstone split, basalt inveegsplit en speciale voegmortels. Afhankelijk  van het materiaal kan onze Garden Stones & Basics vestiging uw adviseren wat het beste is voor uw product.

Waar moet ik op letten bij het reinigen?

Het reinigen van betonproducten met hoge drukreinigers wordt afgeraden. Door de grote kracht van de waterstraal worden cementdeeltjes langzaam weggespoten. Hierdoor kunnen de korrels los raken, waardoor het beton poreus wordt. Dit kan ten kosten gaan van de kleur en de dichtheid van de steen. Hierdoor versneld u het proces van alg en mosgroei op uw tegels. Ook het gebruik van een brander om onkruid te verwijderen of het gebruiken van dooizout kan de deklaag beschadigen. Veelal volstaat het schoonmaken van de bestrating met water en zachte (groene) zeep. Wanneer dit niet lutk, vraag dan uw Garden Stones & Basics vestiging voor  meer advies.

Krijg ik bij een bestelling Romaansverband een legpatroon bij de bestelling geleverd?

Ja, deze krijgt u bij uw Garden Stones & basics vestigting. Wanneer u de tuin laat aanleggen door de vestiging of een hovenier, dan zijn zij op de hoogte van de verwerking van uw bestrating.

Hebben alle bestratingsmaterialen binnen een pak dezelfde kleur?

Groene algen en mossen op bestrating

Groene alg groeit overal en zeker op sierbestrating. Wel is het van de ene soort makkelijker te verwijderen dan van de andere. De alg groeit met name als het langere tijd vochtig is en als de zon weinig schijnt. Met name dus in de herfst en in de winter en het begin van het voorjaar. Voor het gebruik van alg en mosreinigers kunt u het beste contact opnemen met uw Garden Stones & Basics vestiging. Zij helpen u adviseren welke reinigings product het beste past bij het door u gekozen materiaal.

Roestpitjes in uw bestrating.

Het kan voorkomen dat er bij de productie van uw betonproduct een klein stukje ijzer in het beton terecht komt. Daardoor kunnen roestpitjes ontstaan. U kan deze pitjes gemakkelijk verwijderen met een schroevendraaier.

Wat kan ik doen tegen vlekken van blad- en plantenresten?

Doordat blad- en plantenresten op de bestrating zijn blijven liggen is het daarin aanwezige loog in de bestrating getrokken en zijn de donkere vlekken ontstaan. Dat dit gebeurd is niet altijd te vermijden, maar wel voor een groot deel te beperken. Begin met wekelijks vegen van de bestrating. Zorg ervoor dat er geen bladresten of vuil blijft leggen, het daarin aanwezige loog zal langzaam in de bestrating trekken. Eventuele vlekken van bladeren, bloemen, etc.. zullen door regelmatig onderhoud en door uitregenen geleidelijk verminderen. Bij hardnekkige organische vervuiling en groene aanslag kunt u gebruik maken van de reinigings- en onderhoudsproducten die daar specifiek voor ontwikkeld zijn, zoals Lithofin. Houdt u zich daarbij altijd aan de instructies van de fabrikant van de door u gebruikte bestratingsmaterialen en aan de instructies van de leverancier van het betreffende onderhouds- of reinigingsmiddel, zoals vermeld op de verpakking. Vraag bij uw Garden Stones & Basics vestiging voor meer advies.

Komen haarscheurtjes voor in tegels?

Haarscheurtjes ontstaan tijdens het uitharden van het beton en kunnen zichtbaar zijn als het product vochtig is. Een product wordt niet geruild omdat er een haarscheur zichtbaar is.

Waarom verzakt de bestrating in mijn tuin of oprit?

  • Door te zware belasting van een slecht voorbereide ondergrond.
  • Door stenen/tegels te vlijen (= neerleggen van de stenen/tegels) i.p.v. te straten/tegelen met een straat- dan wel tegelhamer. Hierdoor wordt de ondergrond niet verdicht, waardoor er al na 6 maanden verzakkingen kunnen optreden.
  • Door gebrekkige opsluiting om de bestrating heen of het geheel ontbreken hiervan.
  • Door mollen/mieren die de ondergrond destabiliseren.
  • Per provincie verschit de onderlaag (veengrond, kleigrond, etc.)

H2O wat is dat?

H2O design is een noviteit in het bestratingassortiment. Een tegel die water- en vuilwerend is en ook minder kalkuitbloei vertoond. Wie wil dat nou niet? H2O tegels hebben hier minder of geen last van, omdat toevoeging van de hydrofoob tezamen met de impregnering ervoor zorgt dat de producten water- en vuilwerend zijn. Uw terras blijft hierdoor veel langer mooi!

Wat is M-Coat Protection?

M-Coat Protection is een unieke bescherming van Marlux voor tegels. Vocht, vet en vuil krijgen op deze tegels geen enkele kans. Nog nooit was het onderhouden van buitentegels zo gemakkelijk. M-Coat Protection bestaat in een glanzende en matte uitvoering, precies afgestemd op het type tegel.
Jaar na jaar blijft M-Coat zonder nabehandeling zijn beschermende taak uitvoeren. Mits correct naleven van de plaatsingsinstructies krijg je 10 jaar garantie op kalkuitslag, vergroening en vorstbestendigheid.

Wat is Hydro-M protection?

Marlux heeft voor haar populaire klinkerreeks – Stonehegde– een innovatief recept ontwikkeld dat uniek is in de markt: Hydro-M. Dankzij deze vernieuwde formule nemen Stonehedge klinkers beduidend minder water op dan andere betonklinkers. En dat leidt tot heel wat kwaliteitstroeven: de klinkers zijn sneller droog, ze nemen minder vuil op, vertonen minder groenaanslag én zijn minder gevoelig voor kalkuitslag. Anders gezegd: op-en-top duurzame en onderhoudsvriendelijke klinkers!

In tegenstelling tot klinkers die behandeld worden met een impregnant, is Stonehedge tot in de massa bewerkt met Hydro-M.  De formule zal daardoor niet afslijten en dus jaar na jaar zijn werking behouden. Dat vertaalt zich naar de mooiste én meest duurzame terrassen, tuinpaden en opritten.

Wat is Benor-keurmerk?

Met de Benor-keur legt BIN (Belgisch Instituut voor Normalisatie) klinkerproducenten de allerhoogste kwaliteitsnormen op. Met Marlux-klinkers met Benor-keur kies je zeker.

Sterker beton
Hoogwaardige grondstoffen worden optimaal verwerkt om de beste kwaliteit te krijgen die zich uit in sterker beton, maatvastheid en minder vervuiling. Marlux controleert of de stenen voldoen aan de sterkte-eisen opgelegd door Benor.
Een sterke klinker is robuust, slijtvast en bovendien zorgt de enorme hardheid voor een mooier snijvlak bij het snijden of knippen. Dit garandeert een mooi afgewerkt resultaat!

Maatvast
Bestratingsproducten met Benor-keur worden vlak geproduceerd (zoals ze gelegd worden). Hierdoor zijn de stenen altijd even lang en even breed wat de plaatsing vergemakkelijkt en resulteert in rechte voegen. Extra esthetisch!

Minder gevoelig voor vervuiling
Benor-gekeurde klinkers van Marlux hebben een hoge dichtheid. Hierdoor wordt er minimaal water opgenomen. De stenen drogen dus sneller waardoor ze minder gevoelig zijn voor vervuiling en groene aanslag.

Met als doel een extra onderhoudsvriendelijke en duurzame klinker op de markt te brengen, en dus beter te presteren dan wat de norm voorschrijft, heeft Marlux een vernieuwd recept bedacht voor het Stonehedge gamma: Hydro-M. Hierdoor geniet u nog langer van uw prachtige buitenomgeving.
Let op: het groen worden van bestrating kan op vochtige en schaduwrijke plaatsen niet vermeden worden. Om dit te beperken, adviseren wij een regelmatig onderhoud.

Wat is hydrofobe?

Hydrofobe: het water en vuilafstotend maken van beton bestrating

Wat is Coat protection?

Coat protection: de betonbestrating wordt voorzien van een transparante beschermlaag, deze beschermlaag zorgt ervoor dat vocht en vuil geen kans krijgen.

Is het mogelijk een lineair wildverband te gebruiken voor mijn oprit?

Jazeker kan dat! Het is dan wel noodzakelijk het lineaire wildverband te laten leggen door een professionele verwerker. Doet u dit , dan kunt u het lineair wildverband prima gebruiken voor uw oprit.!

Waar dien ik rekening mee te houden bij het verwerken van geprofileerde stenen

Wanneer u geprofileerde stenen gaat verwerken dient u rekening te houden met het profiel en hoe deze het best tot zijn recht komt. Het is raadzaam bij sommige soorten de stenen altijd met de structuur mee te verwerken in een en dezelfde richting.