• Je tuin,

    daar word je blij van!

Afwatering

Hier vind u de meeste gestelde vragen over sierbestrating. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contant op met een van de Garden Stones @ basics vestiging.

Kan ik de goot in de oprit plaatsen?

De meesten goten, met uitzondering een enkele kunnen in een oprit geplaatst worden. Let hierbij goed op de verwerkingsinstructie. Als u met auto's  zwaarder dan 2.000 kg over de oprit rijdt, dient u een rooster met gietijzer toe te passen

Kan ik een roostergoot plaatsen bij groot formaat bestrating?

Ja, uw smaak bepaalt de keuze, technisch is er geen belemmering.

Met welke hoogte moet ik rekenen voor inbouw van roostergoten?

De totale hoogte van de gemiddelde goten is ca 80 - 95 mm, Afhankelijk van de goot kan een zijdelingse afvoer of en afvoer aan de onderzijde gemaakt worden naar het riool. De goten dienen geplaatst te worden in een fundament van gestabiliseerd zand of beton, afhankelijk of de goot bereden moet kunnen worden.

Mag ik voor een glasgevel ook een goot met gietijzeren rooster plaatsen?

Dat is niet verstandig, want het water dat opspat kan roestdeeltjes bevatten welke vlekken geven op het glas. Voor langs een glasgevel zijn andere goten beschikbaar, welke bij uitstek geschikt zijn voor inbouw voor een gevel.

Zijn er ook hoekstukken beschikbaar?

Hoekstukken kunnen geleverd worden.  Sommige goten en roosters kunnen in verstek gezaagd worden. Let hierbij op de plaats van de rooster bevestigingen, zodat de roosters niet los liggen. Gootelementen kunnen eventueel metPVC  kit aan elkaar verbonden worden.

Hoe voorkom ik verstoppingen door boombladeren in de afvoerleidingen?

Door het toepassen van een bladvanger in een goot met onderuitloop en/of het gebruik maken van een vuilvanger.

Hoe moet ik de goten inbouwen?

Indien de goten bereden worden moeten de goten op een betonnen fundatie strook gesteld worden. Waneer alleen sprake is van voetgangers / loopverkeer, volstaat inbouw op gestabiliseerd zand (3 delen zand 1 deel cement).

Hoeveel goten moet ik toepassen?

In veruit de meeste gevallen de lengte- of breedte van het terras (afhankelijk van de richting van het afschot) een leidraad voor bepaling van het aantal meters, waarbij de goot uiteraard op het laagste punt geplaatst wordt.