• Je winkelwagen is leeg
menu
Sennema Tuintotaal

Water in je tuin


Het geluid van een klaterend beekje werkt heel ontspannend en geeft het gevoel van dicht bij de natuur zijn. Spreekt dat je aan en wil jij ook iets van water in je tuin? Er zijn veel mogelijkheden, die gaan van een eenvoudig waterornament tot aan een (grote) vijver. Bovendien zit er een duurzaamheidsaspect aan het plaatsen van bijvoorbeeld een vijver in je tuin. Hoe? Dat leggen we je straks uit.

Indeling van de tuin

In deze tuin met duidelijke, geometrische lijnen valt je oog meteen op de strakke en rechthoekige vorm van de vijver. Je tuin ziet er meteen stijlvol en elegant uit. Tegelijkertijd creëer je diepte door de lange en slanke vorm. Tegen het huis aan ligt een terras met tuintegels, dat overschaduwd wordt door een pergola met begroeiing. Op zonnige dagen kun je daar heerlijk zitten, want hoe dichter begroeid, hoe beter beschut. Het terras en de houten vlonder achterin zijn beide iets hoger geplaatst. In combinatie met de dieptewerking van de vijver geven die hoogteverschillen een heel speels effect aan deze tuin.

 

Materialen in de tuin

In deze tuin maken we gebruik van verschillende soorten harde materialen (bestrating, tuinhout, vijverranden, grind etc.). We hebben gekozen voor rechthoekige tuintegels van 30x60 cm in een zachte, natuurlijke kleur. De pergola die over het terras is geplaatst, is straks helemaal begroeid en geeft een natuurlijke bescherming tegen de zon. De vijver in dit ontwerp is rechthoekig en bestaat uit een bak bekleed met vijverfolie, die is afgewerkt met natuursteen vijverranden. Wil je iets eenvoudigers? Dan kun je ook een waterelement plaatsen, bijvoorbeeld een ornament (tuinbeeld) met een waterstroompje. Achter in de tuin, als tweede terras, ligt een vlonder gemaakt van behandeld douglas hout. Het grote vlak in het midden hebben we helemaal opgevuld met grind. Dat is verkrijgbaar in vele kleuren en fracties (korrelgrootte).


Duurzaamheid en water in de tuin

Ben je graag duurzaam bezig? Dan kun je je vijver gebruiken als bovengrondse tank voor het opslaan van regenwater. Een paar vierkante meter vijveroppervlak is al genoeg. Eventueel kun je daar een ondergrondse tank bijplaatsen om het water te filteren, zodat je uiteindelijk drinkwater krijgt. Natuurlijk hoef je niet zo ver te gaan. Met behulp van een pompsysteem kun je het extra water ook gebruiken om je tuin te sproeien. Het grind in dit tuinontwerp zorgt eveneens voor een goede en duurzaam verantwoorde afwatering. Het regenwater loopt gemakkelijk de grond in en dat ontlast het rioleringssysteem.

 

 

Sennema Tuintotaal

Geniet van je tuin

We willen graag dat jij geniet van je tuin, maar dat gaat (meestal) niet vanzelf. Heb je vragen over een waterelement of heb je hulp nodig bij het ontwerp, de aanleg en/of het onderhoud van je tuin? Kom dan langs en we helpen je graag op weg.

 

Sennema Tuintotaal